SHKURTABIQËSIA

SHKURTABIQËSIA

Njerëzit shkurtabiq kanë shtat të shkurtër. Kjo do të thotë që gjatësia e tyre është nën 147 cm si një i rritur. Ata zakonisht kanë inteligjencë normale. Shkurtabiqësia më së shpeshti ndodh në familjet ku të dy prindërit janë me lartësi mesatare.
Më shumë se 300 gjendje të ndryshme mund të shkaktojnë shkurtabiqësinë. Akondroplasia është lloji më i zakonshëm i kësaj gjendje. Akondroplasia është një gjendje gjenetike që prek rreth 1 në 15,000 deri në 1 në 40,000 njerëz. Kjo bën që krahët dhe këmbët tuaja të jenë më të shkurtra në krahasim me kokën dhe kraharorin. Ju gjithashtu mund të keni kokë më të madhe dhe ton të dobët të muskujve. Gjendje të tjera gjenetike, sëmundjet e veshkave dhe problemet me metabolizmin ose hormonet mund të shkaktojnë gjithashtu shkurtabiqësinë.
Kushtet që shkaktojnë shkurtabiqësinë mund të shkaktojnë edhe probleme të tjera shëndetësore. Shumica e tyre janë të shërueshme. Është e rëndësishme të keni kontrollime të rregullta gjatë gjithë jetës tuaj. Me kujdesin e duhur mjekësor, shumica e njerëzve me shkurtabiqësi kanë jetë aktive dhe jetojnë për aq kohë sa njerëzit e tjerë.
Për të konsultuar mjekun, vizitoni: https://www.klinikadigjitale.net/mjeket/
chevron_left
chevron_right