KOLERA

KOLERA

Kolera është një infeksion bakterial që shkakton diarre. Bakteret e kolerës zakonisht gjenden në ujë ose ushqim që është ndotur nga jashtëqitjet. Kolera është e rrallë në SHBA. Mund ta merrni nëse udhëtoni në pjesë të botës me ruajtje të dobët të ujit dhe ujërave të zeza. Përhapjet mund të ndodhin edhe pas katastrofave. Sëmundja nuk ka të ngjarë të përhapet drejtpërdrejt nga një person në tjetrin.
Infeksionet e kolerës shpesh janë të buta. Disa njerëz nuk kanë simptoma. Nëse ju keni simptoma, ato zakonisht fillojnë 2 deri në 3 ditë pas infeksionit. Simptoma më e zakonshme është diarreja e lëngshme.
Në disa raste, infeksioni mund të jetë i rëndë, duke shkaktuar shumë diarre të hollë, të vjella dhe ngërçe të këmbëve. Për shkak se humbni shpejt lëngjet e trupit, ju jeni në rrezik për dehidrim dhe shok. Pa trajtim, ju mund të vdisni brenda disa orësh. Nëse mendoni se mund të keni kolerë, duhet të kërkoni kujdes mjekësor menjëherë.
Mjekët diagnostikojnë kolerën me një mostër të jashtëqitjeve ose strishos së rektumit. Trajtimi është zëvendësimi i lëngut dhe kripërave që keni humbur gjatë diarresë. Kjo zakonisht është me një tretje për rihidrimi që duhet të pini. Njerëzit me raste të rënda mund të kenë nevojë për një infuzion I.V. për të zëvendësuar lëngjet. Disa prej tyre mund të kenë nevojë edhe për antibiotikë. Shumica e njerëzve që trajtohen me zëvendësim të lëngjeve menjëherë do të shërohen.
Për të konsultuar mjekun, vizitoni: https://www.klinikadigjitale.net/mjeket/
chevron_left
chevron_right