MASTEKTOMIA

MASTEKTOMIA

Mastektomia është operacioni për të hequr gjirin ose një pjesë të tij. Zakonisht bëhet për të trajtuar kancerin e gjirit. Llojet e operacionit të gjirit përfshijnë:
– Mastektomia totale (e thjeshtë) – heqja e indit të gjirit dhe thithi
– Masterektomia radikale e modifikuar – heqja e gjirit si dhe pjesën më të madhe të nyjeve limfatike nën krah, dhe shpesh shtresën mbi muskujt e gjoksit
– Lumpektomia – operacioni për të hequr tumorin dhe një sasi të vogël të indit normal rreth tij
Cili operacion do të ndërmirret varet nga faza e kancerit, madhësia e tumorit, madhësia e gjirit dhe nëse nyjet limfatike janë të përfshira. Shumë gra kanë bëjnë rikonstruktimin e gjirit për të rindërtuar gjoksin pas një mastektomie.
Ndonjëherë bëhet mastektomia për të parandaluar kancerin e gjirit. Vetëm pacientë me rrezik të lartë kanë këtë lloj operacioni.
NIH: Instituti Kombëtar i Kancerit
Për të konsultuar mjekun, vizitoni: https://www.klinikadigjitale.net/mjeket/
chevron_left
chevron_right