HELMIMI ME PLUMB

HELMIMI ME PLUMB

Plumbi është një metal natyral që ndodhet në koren e tokës. Plumbi mund të gjendet në të gjitha pjesët e mjedisit tonë. Pjesa më e madhe e tij vjen nga aktivitete njerëzore siç janë minierat dhe prodhimi. Plumbi dikur gjindej në ngjyrëra; shtëpitë më të vjetra akoma mund të jenë të ngjyrosur me ngjyrë nga plumbi.  Ju mund të jeni të ekspozuar në plumb nëse:
– Ushqeheni me ushqim ose uji që përmban plumb. Tubat e ujit në shtëpitë e vjetra mund të përmbajnë plumb.
– Të punoni një punë ku përdoret plumbi
– Përdorni plumbin si një hobi, siç është punimi i qelqit të ngjyrosur ose punimi i qeramikës me xham të plumbit
– Përdorimi i mjeteve popullore si barishte ose ushqime që përmbajnë plumb
Frymëmarrja e ajrit, pirja e ujit, ngrënia e ushqimit ose gëlltitja ose prekja e papastërtisë që përmban plumb mund të shkaktojë shumë probleme shëndetësore. Plumbi mund të ndikojë pothuajse në çdo organ dhe sistem në trupin tuaj. Tek të rriturit, plumbi mund të rrisë tensionin e gjakut dhe të shkaktojë infertilitet, çrregullime nervore dhe dhimbje të muskujve dhe nyjeve. Ai gjithashtu mund të ju shkaktojë  nervoz dhe të ndikojë në aftësinë tuaj për t’u përqëndruar dhe mbajtur mend.
Plumbi është veçanërisht i rrezikshëm për fëmijët. Një fëmijë që gëlltitet sasi të mëdha të plumbit mund të zhvillojë anemi, dhimbje të fortë në stomak, dobësi të muskujve dhe dëmtim të trurit. Edhe në nivele të ulëta, plumbi mund të ndikojë në zhvillimin mendor dhe fizik të një fëmije.
Agjencioni për Regjistrin e Sëmundjeve dhe Substancave Toksike
Për të konsultuar mjekun, vizitoni: https://www.klinikadigjitale.net/mjeket/
chevron_left
chevron_right