ÇRREGULLIMET E ZËRIT

ÇRREGULLIMET E ZËRIT

Zëri është tingulli që krijohet kur ajri kalon nga mushkëritë tuaja nëpër laring ose telat e zërit. Në laring janë telat tuaj të zërit, dy shirita të muskujve që lëkunden për të bërë zë. Për shumicën prej nesh, zërat tanë luajnë një pjesë të madhe se kush jemi, çfarë bëjmë dhe si komunikojmë. Ashtu si shenjat e gishtërinjve, zëri i secilit person është unik.
Shumë gjëra që bëjmë mund të dëmtojnë kordat tona vokale. Të flasësh shumë, të bërtasësh, të pastrosh vazhdimisht fytin, ose pirja e duhanit mund të bëjnë zërin të ngjirur. Ato gjithashtu mund të çojnë në probleme të tilla si nodule, polipe apo plagët në telat e zërit. Shkaqe të tjera të çrregullimeve të zërit përfshijnë infeksione, refluks të acideve të stomakut në fyt, ndonjë masë për shkak të një virusi, kancerit dhe sëmundjet që paralizojnë kordat vokale.
Shenjat që zëri juaj nuk është i shëndetshëm përfshijnë
– Zëri juaj është bërë i vrazhdë
– Ju keni humbur aftësinë për të kënduar disa nota të larta kur këndoni
– Zëri juaj papritmas tingëllon më i thellë
– Fyti juaj shpesh ndjehet i tendosur apo keni dhimbje
– Keni vështirësi në të folur
Trajtimi për çrregullimet e zërit ndryshon në varësi të shkakut. Shumica e problemeve me zërin mund të trajtohen me sukses kur diagnostikohen herët.
NIH: Instituti Kombëtar për Shurdhësinë dhe çrregullimet e tjera të Komunikimit
Për të konsultuar mjekun, vizitoni: https://www.klinikadigjitale.net/mjeket/
chevron_left
chevron_right