ÇRREGULLIMET E SHIJES DHE TË NUHATJES

ÇRREGULLIMET E SHIJES DHE TË NUHATJES

Ndjesitë tona të shijes dhe erës na japin kënaqësi të madhe. Shija na ndihmon të shijojmë ushqimin dhe pijet. Era na lejon të shijojmë parfumet dhe aromat si trëndafili ose kafeja. Shija dhe aroma na mbrojnë gjithashtu, duke na bërë të ditur kur ushqimi nuk është i mirë ose kur ka rrjedhje të gazit. Ato poashtu na shtojnë dëshirën për të ngrënë, duke siguruar që të marrim ushqimin e duhur.
Njerëzit me çrregullime të shijes mund të shijojnë gjëra që nuk ndodhen aty, të mos jenë në gjendje të tregojnë ndryshimin në shije, ose nuk mund të shijojnë fare. Njerëzit me çrregullime të erërave mund të humbasin ndjenjën e tyre të nuhatjes, ose gjërat mund të kenë aromë tjetër. Një erë që ju ka pëlqyer dikur atyre, tani mund të duket e keqe për ta.
Shumë sëmundje dhe lëndime mund të shkaktojnë çrregullime të shijes dhe erës, përfshirë ftohjet dhe dëmtimet e kokës. Disa ilaçe gjithashtu mund të ndikojnë në shijen dhe erën. Shumica e njerëzve me moshë humbasin aftësinë për të shijuar dhe nuhatur. Trajtimi ndryshon, në varësi të problemit dhe shkaktarit.
NIH: Instituti Kombëtar për të Shurdhër dhe Çrrregullime tjera të Komunikimit
Për të konsultuar mjekun, vizitoni: https://www.klinikadigjitale.net/mjeket/
chevron_left
chevron_right