BELBËZIMI

BELBËZIMI

Belbëzimi është një problem që ndikon në rrjedhën e të folurit tuaj. Nëse belbëzoni, ju mund të:
– Bëni që fjalë të caktuara të tingëllojnë më gjatë sesa duhet të jenë
– E keni të vështirë të filloni një fjalë të re
– Përsëritni fjalë ose pjesë të fjalëve
– Tensionoheni kur përpiqeni të flisni. Ju mund t’i mbyllni sytë shpejt, ose buzët dhe nofulla mund të i’u dridhen ndërsa përpiqeni të nxirrni fjalët.
Belbëzimi mund të prekë cilindo. Më e zakonshme është tek fëmijët e vegjël që ende mësojnë të flasin. Djemtë kanë tre herë më shumë gjasa të belbëzojnë se vajzat. Shumica e fëmijëve ndalojnë belbëzimin gjatë rritjes. Më pak se 1 përqind e të rriturve belbëzojnë.
Shkencëtarët nuk e kuptojnë plotësisht pse disa njerëz belbëzohen. Problemi duket se ka përhapet në familje. Nuk ka ilaç, por trajtimet mund të ndihmojnë. Ato përfshijnë terapi të belbëzimit, pajisje elektronike dhe grupe terapie. Fillimi i terapisë së belbëzimit herët për fëmijët e vegjël mund të parandalojnë që ajo të bëhet problem gjatë gjithë jetës.
NIH: Instituti Kombëtar për Shurdhësinë dhe Otherrregullimet e tjera të Komunikimit
Për të konsultuar mjekun, vizitoni: https://www.klinikadigjitale.net/mjeket/
chevron_left
chevron_right