TENSIONI I ULËT I GJAKUT

TENSIONI I ULËT I GJAKUT

Me siguri keni dëgjuar se tensioni i lartë i gjakut është një problem. Ndonjëherë tensioni i gjakut që është shumë i ulët gjithashtu mund të shkaktojë probleme.
Tensioni i gjakut është forca me të cilën gjaku qarkullon në arteriet tuaja. Sa herë që zemra juaj rrah, ajo pompon gjak në arterie. Tensioni juaj i gjakut është më i larti kur zemra juaj rrah, duke pompuar gjakun. Ky quhet tension sistolik. Kur zemra juaj është në pushim, midis rrahjeve, tensioni juaj i gjakut bie. Ky është tensioni diastolik. Leximi juaj i tensionit të gjakut përdor këto dy numra. Zakonisht ato shkruhen njëra sipër ose para tjetrës, siç është 120/80. Nëse leximi i tensionit tuaj të gjakut është 90/60 ose më i ulët, ju keni tension të ulët të gjakut.
Disa njerëz kanë tension të ulët gjatë gjithë kohës. Ata nuk kanë simptoma dhe vlerat e ulëta të tensionit janë normale për ta. Tek njerëzit e tjerë, tensioni i gjakut bie nën normale për shkak të një gjendje mjekësore ose ilaçeve të caktuara. Disa njerëz mund të kenë simptoma të tensionit të ulët të gjakut kur ngriheni shumë shpejt. Tensioni i ulët i gjakut është problem vetëm nëse shkakton marramendje, plogështi ose në raste ekstreme, tronditje.
NIH: Instituti Kombëtar i Zemrës, Mushkërive dhe Gjakut
Për të konsultuar mjekun, vizitoni: https://www.klinikadigjitale.net/mjeket/
chevron_left
chevron_right