A DUHET TË BËNI NJË VETË-KONTROLLË TË GJIRIT

A DUHET TË BËNI NJË VETË-KONTROLLË TË GJIRIT

A DUHET TË BËNI NJË VETË-KONTROLLË TË GJIRIT
Është një ide e mirë të mësoni se çfarë është normale për gjoksin tuaj. Në atë mënyrë, ju mund të konsultoheni me mjekun tuaj nëse vëreni diçka të pazakontë, të tilla si gunga, ndryshimi në lëkurë ose rrjedhje nga gjiri.
Por a duhet të bëni një vetë-kontrollë të gjirit? Grupet të ndryshme mjekësore nuk pajtohen për këtë. Por ju mund të pyesni mjekun tuaj për këshilla nëse kjo do të ishte e dobishme për ju.
Çfarë është një vetë-kontrollë e gjirit?
Është mënyra që ju të kontrolloni gjinjtë tuaj për ndryshime, të tilla si gunga ose enjtje (trashje). Do t’i shikoni dhe prekni të dy gjinjtë. Nëse vëreni ndonjë gjë të pazakontë, tregoni mjekut tuaj. Në shumë raste, këto ndryshime nuk janë kancer, por ju duhet të vizitoni mjekun tuaj për të zbuluar.
Si mund të bëni një vetë-kontrollë të gjirit?
Nëse vendosni të bëni një, ndiqni këto hapa:
Në pasqyrë:
1. Qëndroni të zhveshur deri në bel përpara një pasqyre të madhe në një dhomë të ndriçuar mirë. Shikoni gjinjtë tuaj. Nëse nuk janë të barabarta në madhësi ose formë, kjo është në rregull! Shumica e gjinjve të grave nuk janë. Qëndroni e qetë me krahët dhe duartë e lëshuara, shikoni ndonjë ndryshim në madhësi, formë, pozitë, ose ndonjë ndryshim të lëkurës së gjirit. Shikoni për ndonjë puçërr, zbehje, plagë ose njollë.
2. Kontrolloni thithkat tuaja dhe kërkoni ndonjë plagë, lëkurë të çuar ose ndryshim në formën e tyre.
3. Vendosni duart mbi belin dhe shtypni fort muskujt e gjoksit poshtë gjinjve tuaj. Kthehuni nga njëra anë në tjetrën në mënyrë që të shikoni ndonjë ndryshim në pjesën e jashtme të gjinjve tuaj.
4. Pastaj përkuluni përpara pasqyrës. Drejtoni shpatullat dhe bërrylat përpara për të forcuar muskujt e gjoksit. Gjinjtë tuaj do të bien përpara. Shikoni për çdo ndryshim në formën ose konturat e tyre.
5. Tani, shtrëngoni duart pas kokës dhe shtypni duart përpara. Përsëri, kthehu nga njëra anë në tjetrën për të inspektuar pjesën e jashtme të gjoksit tuaj. Mos harroni të shikoni deri ku shtrihen ato. Ju mund të keni nevojë të ngrini gjoksin me dorën tuaj për ta parë kufirin deri ku shtrihen.
6. Kontrolloni thithkat tuaja për lëngun e shkarkimit (rrjedhje). Vendosni gishtin e madh dhe gishtin tregues në indin që rrethon thithën dhe tërhiqeni drejt fundit të thithit. Shikoni për ndonjë shkarkim (rrjedhje). Përsëriteni këtë edhe në gjoksin tuaj tjetër.
Në dush:
Kërkoni ndryshimet në gji. Duart tuaja rrëshqasin më lehtë me sapun dhe ujë. Kontrolloni për çdo gungë
ose trashje në pjesën tuaj nën krahëror. Vendoseni dorën e majtë në bel dhe arrini me dorën e djathtë
të kontrolloni nën sqetullën e majtë. Përsëriteni të njejtin veprim në anën tjetër.
Kontrolloni të dy anët për gunga ose trashje mbi dhe nën klavikulën tuaj.
Me duart me sapun, ngrini njenin krah pas kokës për të përhapur (shtrirë) indin e gjirit. Përdorni pjesën
e sheshtë të gishtërinjve nga dora tjetër për të shtypur butësisht në gji. Bëni lëvizjet lart dhe poshtë,
duke lëvizur nga linja e sytjenave deri në klavikul. Vazhdoni lëvizjet derisa të keni mbuluar tërë gjoksin.
Përsëriteni kontrollin edhe në anën tjetër.
Të shtrirë:
Shtrihuni dhe vendosni një jastëk të vogël ose një peshqir të palosur nën shpatullën tuaj të djathtë.
Vendoseni dorën e djathtë pas kokës. Kaloni me dorën e majtë në pjesën e sipërme të gjoksit tuaj të
djathtë me gishta të mbledhur dhe të sheshtë. Losioni i trupit mund të ndihmojë për ta lehtësuar këtë
 kontroll.
Mendoni për gjoksin tuaj si fytyrë në orë. Filloni në orën 12 dhe lëvizni drejt orës 1 në lëvizje të vogla
rrethore. Vazhdoni rreth gjithë derisa të arrini përsëri në orën 12. Mbajini gishtat tuaj të mbledhur dhe
në kontakt të vazhdueshëm me gjoksin tuaj. Kur rrethi të jetë i plotë, lëvizni 2.5 cm në drejtim të
thithkës dhe plotësoni një rreth tjetër rreth orës. Vazhdoni në këtë mënyrë   derisa të keni kontrolluar
tërë gjoksin. Sigurohuni që të kontrolloni zonat e sipërme dhe të jashtme që shtrihen nën sqetull.
Vendosni gishtat tuaj të sheshtë direkt në majë të thithkës. Ndjeni nën thithkën për çdo ndryshim.
Butësisht shtypni thithkën tuaj brenda. Ajo duhet të lëvizë lehtë.
Përsëritni këto hapa në gjirin tuaj tjetër. Mos harroni të kontrolloni zonën e sipërme, të jashtme të gjirit,
më afërt sqetullës.
Çfarë duhet të bëj nëse gjej një gung?
Mos u frikësoni. Mund të jenë shumë gjëra tjera përveç kancerit. Por vizitoni mjekun tuaj nëse vëreni
ndonjë ndryshim të ri të gjirit, siç janë:
– Një zonë që është e ndryshme nga çdo zonë tjetër në të dy gjinjët
– Një gungë ose trashje në gji ose pranë gjirit ose nën krahërorë që zgjat edhe gjatë ciklit tuaj menstrual
– Një ndryshim me madhësi, formë ose kontura të gjirit
– Një masë apo gungë
– Një zonë e ngjashme me mermer nën lëkurë
– Një ndryshim në prekjen ose pamjen e lëkurës në gji ose thithkë (të zbehur, të vrullshëm, me luspa ose të inflamuar)
– Rrjedhje lëngu ose gjaku nga thithkat
– Skuqje e lëkurës së gjirit ose thithkës
Për të konsultuar mjekun, vizitoni: https://www.klinikadigjitale.net/mjeket/
chevron_left
chevron_right