TESTET/ANALIZAT GJENETIKE

TESTET/ANALIZAT GJENETIKE

Testet gjenetike të gjakut dhe indeve tjera bëhen për të gjetur çrregullime gjenetike. Mbi 2000 teste janë në dispozicion. Mjekët përdorin testet gjenetike për disa arsye. Kjo përfshin:
– Zbulimi i sëmundjeve gjenetike në foshnjet e palindura
– Zbulimi nëse njerëzit bartin gjenin për një sëmundje dhe mund ta bartin atë tek fëmijët e tyre
– Ekzaminimin e embrioneve për sëmundje
– Testimi i sëmundjeve gjenetike tek të rriturit para se ato të shkaktojnë simptome
– Diagnostifikimi i personit që ka simptome të sëmundjes
– Përcaktoni llojin ose dozën e një ilaçi që është më i mirë për një person të caktuar
Njerëzit kanë shumë arsye të ndryshme për t’u testuar ose për t’u mos u testuar. Për disa, është e rëndësishme të kuptojnë nëse një sëmundje mund të parandalohet ose trajtohet nëse testi është pozitiv. Në disa raste, mungon trajtimi. Por rezultatet e testimit mund të ndihmojnë një person të marrë vendime të rëndësishme për jetën, siç është planifikimi familjar ose mbulimi nga sigurimi. Një këshilltar gjenetik mund të japë informacione të duhura “Për” apo “Kundër” testimit.
NIH: Instituti Kombëtar i Hulumtimit të Gjenomit Human
Për të konsultuar mjekun, vizitoni: https://www.klinikadigjitale.net/mjeket/
chevron_left
chevron_right