PROGRAME TË REJA PARASHIKIMI PËR GURËT NË VESHKA

[cmsmasters_row data_shortcode_id=”e55t2xzoq” data_padding_bottom_mobile_v=”0″ data_padding_top_mobile_v=”0″ data_padding_bottom_mobile_h=”0″ data_padding_top_mobile_h=”0″ data_padding_bottom_tablet=”0″ data_padding_top_tablet=”0″ data_padding_bottom_laptop=”0″ data_padding_top_laptop=”0″ data_padding_bottom=”50″ data_padding_top=”0″ data_bg_parallax_ratio=”0.5″ data_bg_size=”cover” data_bg_attachment=”scroll” data_bg_repeat=”no-repeat” data_bg_position=”top center” data_color=”default” data_bot_style=”default” data_top_style=”default” data_padding_right=”3″ data_padding_left=”3″ data_width=”boxed”][cmsmasters_column data_width=”1/1″ data_shortcode_id=”sre0fjyv8″ data_animation_delay=”0″ data_border_style=”default” data_bg_size=”cover” data_bg_attachment=”scroll” data_bg_repeat=”no-repeat” data_bg_position=”top center”][cmsmasters_heading shortcode_id=”9qh5ooj7eq” type=”h2″ font_weight=”default” font_style=”default” text_align=”left” color=”#3eb8d7″ margin_top=”0″ margin_bottom=”0″ underline=”true” underline_height=”1″ underline_style=”solid” underline_color=”#3eb8d7″ animation_delay=”0″]PROGRAME TË REJA PARASHIKIMI PËR GURËT NË VESHKA[/cmsmasters_heading][/cmsmasters_column][/cmsmasters_row][cmsmasters_row data_shortcode_id=”m2243nv94w” data_padding_bottom_mobile_v=”0″ data_padding_top_mobile_v=”0″ data_padding_bottom_mobile_h=”0″ data_padding_top_mobile_h=”0″ data_padding_bottom_tablet=”0″ data_padding_top_tablet=”0″ data_padding_bottom_laptop=”0″ data_padding_top_laptop=”0″ data_padding_bottom=”50″ data_padding_top=”0″ data_bg_parallax_ratio=”0.5″ data_bg_size=”cover” data_bg_attachment=”scroll” data_bg_repeat=”no-repeat” data_bg_position=”top center” data_color=”default” data_bot_style=”default” data_top_style=”default” data_padding_right=”3″ data_padding_left=”3″ data_width=”boxed”][cmsmasters_column data_width=”1/1″ data_shortcode_id=”7vj9r49b3q” data_animation_delay=”0″ data_border_style=”default” data_bg_size=”cover” data_bg_attachment=”scroll” data_bg_repeat=”no-repeat” data_bg_position=”top center”][cmsmasters_text shortcode_id=”19lxw0eid4″ animation_delay=”0″]

Gurët në veshkë janë një gjendje e zakonshme dhe e dhimbshme, tek shumë pacientë ky problem përsëritet shpesh. Shumica e njerëzve që përjetojnë një sulm fillestar duan të dinë shanset e tyre për përsëritje të ardhshme, por kjo nuk është gjithmonë e lehtë të parashikohet. Tani studiuesit e Klinikës Mayo po ndjekin karakteristikat e njohura të formimit të gurëve të veshkave në një program parashikimi online që mund të ndihmojë ata që preken nëse ata do të përjetojnë epizode të ardhshme. Studimi u botua në Procedurat e Klinikës Mayo
Duke përdorur të dhënat e marra nga Projekti i Epidemiologjisë së Rochester-it, një ekip hulumtues hulumtoi një mostër të formimit të gurëve të veshkave nga Olmsted County mes 1984 dhe 2017. Tiparet e përbashkëta të pacientëve që kishin ngjarje të përsëritura guri përfshijnë moshën më të re, gjininë mashkullore, indeksi i moshës trupore i rritur, histori e shtatzënisë dhe histori familjare të gurëve. Hulumtuesit gjithashtu vunë në dukje se përsëritja e shfaqjes së gurëve priret të rritet pas çdo ngjarjeje të mëvonshme, madhësia dhe vendndodhja e gurëve gjithashtu lidhen me rrezikun e epizodeve të ardhshme.
Duke përdorur këto karakteristika për të zhvilluar një program për parashikimin e përsëritjes së gurëve në veshka, hulumtuesit ishin në gjendje të përmirësonin kriteret e njohura për formimin e ardhshëm të gurëve. Duke futur informacione të tilla si gjinia, raca dhe historia e gurëve të veshkave të një individi, programi mund të gjenerojë një vlerësim të përsëritjes. “Secili nga faktorët e rrezikut që ne identifikuam, futet në modelin, i cili pastaj llogarit një vlerësim të rrezikut të shfaqjes së një guri tjetër të veshkës në pesë apo 10 vitet e ardhshme”, shpjegon John Lieske, M.D., një nga hulumtuesit e studimit.
Përditësimi i modelit të përsëritjes së gurëve të veshkave me të dhënat e mbledhura nga studimi ka përmirësuar aftësinë e programit për të parashikuar ngjarjet e mëvonshme. Meqenëse rreziku i përsëritjes së gurëve ndryshon në varësi të faktorëve individualë, ky informacion mund të jetë i dobishëm për pacientët ose kujdestarët për të vendosu se çfarë hapa dëshirojnë të ndërmarrin për të ulur rrezikun për përsëritjen e gurit. Programi, i cili është në dispozicion në internet ose si aplikacion, gjithashtu mund të përdoret në studimet kërkimore për të identifikuar ata pacientë që kanë më shumë gjasa të kenë më shumë sulme me gurë në veshka.
Të dhënat e përdorura në modelin e përsëritjes së gurëve të veshkave u bazuan në rezultatet e Olmsted County, Minnesota. Këto të dhëna do të duhet të vërtetohen në pjesë të tjera të vendit për të përcaktuar nëse gjetjet janë të vlefshme në mjedise të tjera.
Njohja e faktorëve të rrezikut për përsëritjen e gurëve dhe potenciali për episodet e ardhshme mund të jetë nxitje për individët që të modifikojnë sjelljet jetësore. Duke e ditur gjasat e rishfaqjes të gurëve në veshka, Dr. Lieske vëren se kjo mund të ndihmojë në inkurajimin e “entuziazmit të pacientit për adoptimin e masave dietike dhe / ose fillimin e regjimeve të barnave për të parandaluar sulmet e ardhshme”.

[/cmsmasters_text][/cmsmasters_column][/cmsmasters_row]

chevron_left
chevron_right