PSIKOLOGËT ZBULOJNË SE BUZËQESHJA ME TË VËRTETË MUND T’I BËJË NJERËZIT MË TË LUMTUR

PSIKOLOGËT ZBULOJNË SE BUZËQESHJA ME TË VËRTETË MUND T’I BËJË NJERËZIT MË TË LUMTUR

Buzëqeshja me të vërtetë mund t’i bëjë njerëzit të ndihen më të lumtur, sipas një dokumenti të ri të botuar në Buletinin Psikologjik. Studiuesit në Universitetin e Tennessee, Knoxville dhe Texas A & M, bashkëvepruan në punimin duke përpunuar të dhëna prej rreth 50 vjetëve nëse shprehjet e fytyrës mund të t’i bëjnë njerëzit të ndiejnë emocionet që lidhen me ato shprehje.
“Mençuria konvencionale na tregon se ne mund të ndjehemi pak më të lumtur në qoftë se thjesht buzëqeshim ose që ne mund të jeni në disponim më serioz, nëse ngrysemi”, tha Nicholas Coles, student i doktoraturës në psikologjinë sociale në UT dhe hulumtuesi kryesor i punimit. “Por psikologët në të vërtetë nuk janë pajtuar për këtë ide për më shumë se 100 vjet”.
Këto mosmarrëveshje u bënë më të theksuara në vitin 2016, kur 17 ekipe hulumtuese nuk arritën të përsërisnin një eksperiment të mirënjohur që tregonte se akti fizik i buzëqeshjes mund t’i bëjë njerëzit të ndihen më të lumtur.
“Disa studime nuk kanë gjetur dëshmi se shprehjet e fytyrës mund të ndikojnë në ndjenjat emocionale,” tha Coles. “Por ne nuk mund të përqendrohemi në rezultatet e vetëm një studimi. Psikologët e kanë testuar këtë ide që nga fillimi i viteve 1970, kështu që ne dëshironim të shihnim të gjitha provat”.
Duke përdorur një teknikë statistikore të quajtur meta-analiza, Coles dhe ekipi i tij kombinuan të dhënat nga 138 studime që testonin më shumë se 11,000 pjesëmarrës nga e gjithë bota. Sipas rezultateve të meta-analizës, shprehjet e fytyrës kanë një ndikim të vogël në ndjenjat. Për shembull, buzëqeshja i bën njerëzit të ndihen më të lumtur, ngrysja i bën ata të ndjehen më të zemëruar dhe rrudhja e vetullave i bën ata të ndihen më të trishtuar.
“Ne nuk mendojmë se është aq e thjeshtë që njerëzit munden vetëm të buzëqeshin që të ndihen të lumtur lumturisë”, tha Coles. “Por këto gjetje janë emocionuese sepse ato japin një çelës për mënyrën se si mendja dhe trupi ndërveprojnë në formimin e përvojës sonë të vetëdijshme të emocioneve. Ende kemi shumë për të mësuar rreth këtyre efekteve të fytyrës, por kjo meta-analizë na ka afruar pak për të kuptuar se si funksionojnë emocionet “.
chevron_left
chevron_right