PROBLEMET NË ECJE

PROBLEMET NË ECJE

Çfarë janë problemet në ecje?
Nëse jeni si shumica e njerëzve, ju ecni me mijëra hapa çdo ditë. Ju ecni për të bërë aktivitetet tuaja të përditshme, apo për të ushtruar. Është një aktivitet për të cilën zakonisht nuk mendoni. Por për ata njerëz që kanë problem me ecjen, jeta e përditshme mund të jetë më e vështirë.
Problemet në ecje mund t’ju bëjnë të:
– Ecni me kokën dhe qafën përkulur
– Zvarritni, tërheqni ose dridhni këmbët
– Keni lëvizje të parregullta, spasmodike kur ecni
– Hidhni hapa më të vegjël
– Lëkundeni kur ecni
– Ecni më ngadalë ose më ngurtë
Kush shkakton probleme në ecje?
Shumë sëmundje dhe gjendje të ndryshme mund të ndikojnë në ecjen tuaj dhe të çojnë në probleme me ecjen. Ato përfshijnë:
– Zhvillimi jonormal i muskujve ose kockave të këmbëve ose këmbëve tuaja
– Artriti i ijeve, gjunjëve, kyçeve të këmbës ose i shputave
– Çrregullimet cerebellare, të cilat janë çrregullime të pjesës së trurit që kontrollon koordinimin dhe ekuilibrin
– Problemet e këmbëve, përfshirë kaluset, plagët dhe lythat
– Infeksionet
– Lëndime, të tilla si kockat e thyera, ndrydhjet, dhe tendinitin
– Çrregullimet e lëvizjes, siç është sëmundja e Parkinsonit
– Sëmundjet neurologjike, përfshirë sklerozën multiple dhe çrregullimet e nervit periferik
– Problemet me të pamurit
Si diagnostikohet shkaku i një problemi të ecjes?
Për të bërë një diagnozë, mjeku juaj do të pyesë në lidhje me historinë tuaj mjekësore dhe të bëjë një ekzaminim fizik. Kjo do të përfshijë kontrollimin e kockave dhe muskujve tuaj dhe një ekzaminim neurologjik. Në disa raste, ju mund të keni teste të tjera, të tilla si testet laboratorike ose imazherie.
Cilat janë trajtimet për problemet në ecje?
Trajtimi i problemeve në këmbë varet nga shkaku. Disa lloje të zakonshme të trajtimeve përfshijnë
– Barna
– Pajisje për ndihmë në lëvizje
– Terapi fizike
– Kirurgji
Për të konsultuar mjekun, vizitoni: https://www.klinikadigjitale.net/mjeket/
chevron_left
chevron_right