ÇFARË JANË NGËRÇET E MUSKUJVE?

ÇFARË JANË NGËRÇET E MUSKUJVE?

Ngërçet muskulore janë kontraktime të papritura, të pavullnetshme ose spazma në një ose më shumë muskuj. Ato janë shumë të zakonshme dhe shpesh ndodhin pas stërvitjes. Disa njerëz kanë ngërçe muskulore, veçanërisht ngërçe të këmbëve gjatë natës. Mund të jenë të dhimbshme, dhe ato mund të zgjasin disa sekonda deri në disa minuta.
Ju mund të keni ngërç në çdo muskul, por ato ndodhin më shpesh në:
– Kofshë
– Shputa
– Shuplaka
– Krahë
– Bark
– Zona përgjatë brinjëve tuaj
Kush i shkakton ngërçet muskulore?
Shkaqet e ngërçeve të muskujve përfshijnë:
– Tendosje ose përdorim i tepruar i muskujve. Ky është shkaku më i zakonshëm.
– Kompresimi i nervave tuaj, nga probleme të tilla si dëmtimi i palcës kurrizore ose një nerv i shtypur në qafë ose shpinë
– Dehidrimi
– Nivele të ulëta të elektroliteve si magnezi, kaliumi, ose kalciumi
– Furnizim jo i mjaftueshëm me gjak në muskujt tuaj
– Shtatzënia
– Disa barna
– Dializa
Ndonjëherë shkaku nuk dihet.
Kush është në rrezik për ngërçe muskulore?
Çdokush mund të ketë ngërçe të muskujve, por ato janë më të zakonshme në disa njerëz:
– Të moshuarit
– Njerëzit që janë mbipeshë
– Atletët
– Gratë shtatzëna
– Njerëzit me gjendje të caktuara mjekësore, të tilla si çrregullime tiroide dhe nervore
Kur duhet të vizitojë mjekun për ngërçet e muskujve?
Ngërçet muskulore janë zakonisht të padëmshme, dhe ato largohen pas disa minutash. Por duhet të kontaktoni ofruesin e kujdesit shëndetësor nëse ngërçet:
– Janë të rënda
– Ndodhin shpesh
– Nuk kalojnë me zgjatjen e muskujve apo pirjen e lëngjeve të mjaftueshme
– Zgjasin një kohë të gjatë
– Shoqërohen me ënjtje, skuqje ose ndjenjën e ngrohtësisë
– Shoqërohen me dobësi të muskujve
Cilat janë trajtimet për ngërçe muskulore?
Zakonisht nuk keni nevojë për trajtim për ngërçe muskulore. Ju mund të jeni në gjendje të gjeni një lehtësim nga ngërçet duke
– Shtrirë ose masazhuar butësisht muskulin
– Aplikimi i nxehtësisë kur muskuli është i ngushtuar dhe akull kur muskuli është i lënduar
– Marrja e më shumë lëngjeve nëse jeni të dehidratuar
Nëse një problem tjetër mjekësor po shkakton ngërçe, trajtimi i këtij problemi ka të ngjarë të ndihmojë. Ka ilaçe që ofruesit ndonjëherë i përshkruajnë për të parandaluar ngërçet, por ato nuk janë gjithmonë efektive dhe mund të shkaktojnë efekte anësore. Bisedoni me mjekun tuaj për rreziqet dhe përfitimet e ilaçeve.
A mund të parandalohen ngërçet e muskujve?
Për të parandaluar ngërçet e muskujve, mundeni
– Bëni zgjatje të muskujve, sidomos përpara se të ushtroni. Nëse shpesh keni ngërçe në këmbë gjatë natës, shtrini muskujt e këmbës përpara gjumit.
– Pini shumë lëngje. Nëse bëni ushtrime intensive ose aktivitete në nxehtësi, pijet sportive mund t’ju ndihmojnë të zëvendësoni elektrolitet.
Për të konsultuar mjekun, vizitoni: https://www.klinikadigjitale.net/mjeket/
chevron_left
chevron_right