CISTA E VEZOREVE

CISTA E VEZOREVE

Vezoret janë pjesë e sistemit riprodhues të femrës. Ato prodhojnë vezë të grave dhe hormone femërore. Cistat e vezoreve janë qese të mbushura me lëng, brenda ose jashtë vezores. Zakonisht formohen gjatë ovulacionit, kur vezoret lëshojnë një vezë. Zakonisht janë të padëmshme dhe largohen vetëvetiu. Ato paraqiten tek shumica e grave gjatë jetës së tyre.
Shumica e cistave ovariane janë të vogla dhe nuk shkaktojnë simptome. Gratë mund të mos zbulojnë se i kanë ato derisa të bëjnë një ekzaminim të pelvikut. Nëse paraqiten simptomet, ato mund të përfshijnë:
– Presionin
– Fryrjen
– Edemën
– Dhimbje në pjesën e poshtme të barkut, në anën ku ndodhet cista
Nëse mjeku juaj gjen një cistë, ju mund të prisni nëse ajo bëhet më e madhe. Ju mund të keni nevojë për kirurgji nëse keni dhimbje, keni kaluar menopauzën, ose nëse cista nuk largohet. Nëse një cistë shpërthen ose  shkakton gjakderdhje, menjëherë duhet të merrni ndihmën mjekësore. Pilulat e kontrollit të lindjes mund të ndihmojnë në parandalimin e cistave të reja.
Rrallë, cistat e vezoreve mund të bëhen kanceroze. Ky rrezik rritet me moshë, derisa plakeni.
Një problem shëndetësor që përfshin cistat e vezoreve është sindroma policistike e vezores (PCOS). Gratë me PCOS mund të kenë nivele të larta të hormoneve mashkullore, cikël menstrual jo të rregulltë dhe cista të vogla të vezoreve.
Departamenti i Shëndetit dhe Shërbimeve Njerëzore për Shëndetin e Grave
Për të konsultuar mjekun, vizitoni: https://www.klinikadigjitale.net/mjeket/
chevron_left
chevron_right