ARTRITI REUMATIK

ARTRITI REUMATIK

Artriti Reumatik (AR) është një formë e artritit që shkakton dhimbje, ënjtje, tendosje dhe humbje të funksionit të nyjeve tuaja. Ajo mund të ndikojë në çdo nyje, por është e zakonshme në dorë dhe në gishta.
Më shumë gra se meshkujt preken nga artriti reumatoid. Shpesh fillon në moshën e mesme dhe është më e zakonshme tek njerëzit e moshuar. Ju mund të keni sëmundjen vetëm për një kohë të shkurtër, ose simptomat mund të vijnë dhe të shkojnë. Forma e rëndë mund të zgjasë tërë jetën.
Artriti reumatik është i ndryshëm nga osteoartriti, artriti i zakonshëm që shpesh vjen me moshë të vjetër. AR mund të ndikojë në pjesë të tjera trupit përveç nyjeve, të tilla si sytë, goja dhe mushkëritë tuaja. AR është një sëmundje autoimune, që do të thotë se artriti rezulton nga sistemi juaj imunitar që sulmon indet e trupit tuaj.
Askush nuk e di se çfarë e shkakton artritin reumatik. Gjenet, mjedisi dhe hormonet mund të kontribuojnë. Trajtimet përfshijnë barnat, ndryshimin e stilit të jetës dhe operacionet. Këto mund të ngadalësojnë ose ndalojnë dëmet e nyjeve dhe të zvogëlojnë dhimbjen dhe ënjtjen.
chevron_left
chevron_right