OSTEOARTRITI

OSTEOARTRITI

Osteoartriti është forma më e zakonshme e artritit. Ajo shkakton dhimbje, ënjtje dhe lëvizje të reduktuar në nyjet tuaja. Mund të ndodhë në çdo nyje, por zakonisht ndikon në duart, gjunjët, ijet ose shpinën.
Osteoartriti thyen shkatërron kërcën në nyjet tuaja. Kërci është ind i rrëshqitshëm që mbulon skajet e eshtrave në një nyje. Kërca e shëndetshme absorbon tronditjen e lëvizjes. Kur ju humbni kërcën, kockat tuaja fërkohen me njëra tjetrën. Me kalimin e kohës, ky fërkim mund të dëmtojë përgjithmonë nyjën.
Faktorët e rrezikut për osteoarthritis përfshijnë
Mbipesha
Mosha
Lëndimi i nyjes
Asnjë test i vetëm nuk mund të diagnostikojë osteoartritin. Shumica e mjekëve përdorin disa metoda, duke përfshirë historinë mjekësore, një kontrollë fizike, rëntgen ose teste laboratorike.
Trajtimi përfshijnë aktiviteti fizik, barna dhe ndonjëherë kirurgji.
chevron_left
chevron_right