KOLONOSKOPIA

KOLONOSKOPIA

Kolonoskopia dhe sigmoidoskopia janë procedura që e mundësojnë mjekun tuaj të shikojë në zorrën tuaj të trashë. Mjekët përdorin instrumente të quajtura Kolonoskop. Kolonoskopi ka një kamerë të vogël të bashkangjitur në një tub të gjatë dhe të hollë. Procedurat lejojnë mjekun tuaj të shohë gjëra të tilla si inde të inflamuara, rritje anormale dhe ulçera.
Me kolonoskop kontrollohet tërë zorrët dhe rektumin tuaj. Sigmoidoskopia kontrollon vetëm rektumin dhe zorrën e trashë.
Mjeku juaj mund të rekomandojë një nga këto procedura:
– Ekzaminimi për shenja të hershme të kancerit në zorrën e trashë dhe në rektum. Mund të jetë pjesë e një shfaqjeje rutinë, e cila zakonisht fillon në moshën 50 vjeç.
– Të ekzaminoj shkaqet e ndryshimeve të pashpjegueshme në lëvizjen e zorrëve
– Për të vlerësuar simptoma si dhimbje barku, gjakderdhje rektale dhe humbje peshe
Mjeku juaj mund të largojë polipet nga zorra juaj gjatë këtyre procedurave.
Ju do të merrni udhëzime të shkruara për përgatitjen e zorrëve që duhet të ndiqni në shtëpi përpara procedurës. Përgatitja e zorrëve nënkupton pastrimin e zorrëve në mënyrë që mjeku juaj mund të shohë  gjithçka qartë. Gjatë një kolonoskopie, ju merrni ilaçe për t’ju mbajtur të qetë. Zakonisht këto ilaçe nuk ju duhen gjatë sigmoidoskopisë!
NIH: Instituti Kombëtar i Diabeteve dhe Sëmundjeve të Tretjes dhe Veshkave
Për të konsultuar mjekun, vizitoni: https://www.klinikadigjitale.net/mjeket/
chevron_left
chevron_right