HIV / AIDS

HIV / AIDS

Në fillim të viteve 1980, kur filloi epidemia e HIV / AIDS, pacientët rrallë jetonin më shumë se disa vjet. Por sot, ka shumë ilaçe efektive për të luftuar infeksionin, dhe njerëzit me HIV jetojnë më gjatë dhe më shëndetshëm.
Ekzistojnë pesë lloje kryesore të ilaceve:
– Inhibitorët Reverse të transcriptasës (RT) – ndërhyjnë shpejtë gjatë ciklit jetësor të HIV dhe pengojnë virusin nga shumëzimi i tyre.
– Inhibitorët e proteazës – ndërhyjnë tek proteina që përdoret nga HIV për bërjen e grimcave virale infektive
– Inhibitorët e fuzionit – bllokojnë virusin nga hyrja në qelizat e trupit
– Inhibitorët e Integrasës – bllokojnë një HIV enzimë nga shumëzimi
– Kombinimet e ilaçeve – kombinojnë dy ose më shumë lloje të ndryshme të ilaçeve në një
Këto barna ndihmojnë njerëzit me HIV, por ato nuk janë perfekte. Ato nuk e shërojnë HIV / AIDS. Njerëzit me infeksion HIV ende e kanë virusin në trupin e tyre. Ata ende mund të përhapin HIV tek të tjerët përmes seksit të pambrojtur dhe përdorimit të gjilpërës së njejtë, madje edhe gjatë marrjes së ilaçeve të tyre.
Për të konsultuar mjekun, vizitoni: https://www.klinikadigjitale.net/mjeket/
chevron_left
chevron_right