FOBIA

FOBIA

Fobia është një lloj çrregullimi i ankthit. Është një frikë e madhe dhe irracionale për diçka që përbën pak ose aspak rrezik real.
Ka shumë fobi specifike. Akrofobia është frika nga lartësitë. Agorafobia është frika nga vendet publike, dhe klaustrofobia është frika nga vendet e mbyllura. Nëse ndiheni i shqetësuar dhe jashtëzakonisht i vetëdijshëm në situata të përditshme shoqërore, mund të keni fobi sociale. Fobi të tjera të zakonshme përfshijnë tunelet, vozitjet në autostradë, uji, fluturimet, kafshët dhe gjaku.
Njerëzit me fobi përpiqen të shmangin atë që kanë frikë. Nëse ata nuk munden, ata mund të përjetojnë:
– Panik dhe frikë
– Rrahje të shpejtë të zemrës
– Frymëmarrje të shpeshta
– Dridhje
– Një dëshirë e fortë për t’u larguar
Fobia zakonisht fillon në fëmijëri ose adoleshencë, dhe vazhdon në moshë madhore. Shkaqet e fobive specifike nuk janë të njohura, por ndonjëherë ato barten në familje.
Trajtimi ndihmon shumicën e njerëzve me fobi. Mundësitë përfshijnë ilaçet, terapi ose të dyja.
NIH: National Institute of Mental Health
Për të konsultuar mjekun, vizitoni: https://www.klinikadigjitale.net/mjeket/
chevron_left
chevron_right