DIABETI TIP 1 – DIABETI I TË MITURVE

DIABETI TIP 1 – DIABETI I TË MITURVE

Diabeti do të thotë glukozë në gjak, ose sheqer në gjak, nivelet janë shumë të larta. Me diabet tip 1, pankreasi juaj nuk prodhon insulinë. Insulina është një hormon që ndihmon glukozën të futet në qelizat tuaja për t’u dhënë atyre energji. Pa insulinë, sasi e madhe e glukozës mbetet në gjakun tuaj. Me kalimin e kohës, glukoza e lartë në gjak mund të çojë në probleme serioze me zemrën, sytë, veshkat, nervat dhe mishin e dhëmbëve.
Diabeti tip 1 ndodh më shpesh tek fëmijët dhe adolescentetët, por mund të shfaqet në çdo moshë. Simptomat mund të përfshijnë:
– Të qenit shumë i etur
– Urinim të shpeshtë
– Ndjeheni shumë të uritur ose të lodhur
– Humbja e peshës pa dëshirën tuaj
– Plagët shërohen ngadalë
– Lëkura është e thatë dhe me kruarje
– Humbja e ndjenjës në këmbë ose therje të shputës së këmbës
– Shikim të paqartë
Analiza e gjakut mund të tregojë nëse keni diabet. Nëse keni diabet tip 1, ju duhet të merrni insulinë për pjesën tjetër të jetës tuaj. Një analizë gjaku e quajtur A1C mund të kontrollojë sa mirë jeni duke menaxhuar diabetin tuaj.
NIH: Instituti Kombëtar i Diabeteve dhe Sëmundjeve të tretjes dhe Veshkave
Për të konsultuar mjekun, vizitoni: https://www.klinikadigjitale.net/mjeket/
chevron_left
chevron_right