ANTRAKSI

ANTRAKSI

Antraksi është një sëmundje e shkaktuar nga Bacillus anthracis, mikrob që jeton në tokë. Shumë njerëz kanë dëgjuar për të nga sulmet bioterroriste të vitit 2001. Në këto sulme, dikush me qëllim përhapte antraksin përmes postës amerikane. Kjo vrau pesë vetë dhe sëmuri 22 veta.
Antraksi është i rrallë. Prek kafshët si gjedhet, delet dhe dhitë më shpesh sesa njerëzit. Njerëzit mund të preken nga antraksi përmes kontaktit me kafshë të infektuar, mish, lesh ose gëzof. Mund të shkaktojë tre forma të sëmundjes tek njerëzit. Ato janë:
 -Kutane, e cila prek lëkurën. Njerëzit me prerje ose plagë të hapura mund ta marrin nëse prekin bakteret.
– Inhalatore, e cila prek mushkëritë. Mund ta merrni këtë nëse merrni frymë në spore të baktereve.
– Gastrointestinale, i cili ndikon në sistemin e tretjes. Mund ta merrni duke ngrënë mish të infektuar.
Antibiotikët shpesh shërojnë antraksin nëse diagnostikohet herët. Por shumë njerëz nuk e dinë se kanë antraks derisa është tepër vonë për t’u trajtuar. Vaksina për të parandaluar antraksin është në dispozicion për njerëzit në ushtri dhe të tjerët me rrezik të lartë.
Për të konsultuar mjekun, vizitoni: https://www.klinikadigjitale.net/mjeket/
chevron_left
chevron_right