ANTIKOAGULANTËT

ANTIKOAGULANTËT

Antikoagulantët (holluesit) janë ilaçe që parandalojnë formimin e trombeve të gjakut. Ata gjithashtu pengojnë rritjen e trombeve ekzistuese të gjakut. Trombet në arterie, vena dhe zemër mund të shkaktojnë sulme në zemër, infarkt dhe bllokime. Ju mund të merrni antikoagulant të gjakut nëse keni:
– Sëmundje të caktuara zemrës dhe të enëve të gjakut
– Një ritëm jonormal të zemrës i quajtur fibrilim atrial
– Një zëvendësim të valvulave të zemrës
–  Pas operacionit, pasi ekziston rreziku i formimit të trombit
– Defekte të lindura të zemrës
Ekzistojnë dy lloje kryesore të antikoagulantëve. Antikoagulantët si heparina ose warfarin (të quajtur edhe Coumadin) ngadalësojnë organizmin tuaj nga formimi i trombit. Ilaçet antiplateletike, siç është aspirina, parandalojnë qelizat e gjakut të quajtura trombocitet që të grumbullohen së bashku për të formuar një tromb.
Kur merrni një antikoagulant, ndiqni udhëzimet me kujdes. Holluesit e gjakut mund të ndërveprojnë me ushqime të caktuara, ilaçe, vitamina dhe alkool. Tregoni mjekut tuaj të gjitha ilaçet, vitaminat dhe shtesat që përdorni. Ju do të keni nevojë edhe për analiza të rregullta të gjakut për të kontrolluar sa mirë koagulohet gjaku juaj. Është e rëndësishme të merrni medikamente të mjaftueshme për të parandaluar trombin, por jo tepër sa të shkaktohet gjakderdhja.
Për të konsultuar mjekun, vizitoni: https://www.klinikadigjitale.net/mjeket/
chevron_left
chevron_right