TEKNOLOGJIA E RIPRODHIMIT TË ASISTUAR (ART) – FERTILIZIMI IN VITRO (IVF)

TEKNOLOGJIA E RIPRODHIMIT TË ASISTUAR (ART) – FERTILIZIMI IN VITRO (IVF)

Teknologjia Riprodhimit të Asistuar (ART) përdoret për trajtimin e sterilitetit. Ai përfshin trajtimin e fertilitetit që trajtonë si vezën e gruas dhe spermatozoidet e burrit. Kjo arrihet duke hequr vezët nga trupi i një gruaje. Pastaj vezët përzihen me spermatozoid për të formuar embrione. Embrionet pastaj kthehen në trupin e gruas. Fertilizimi In Vitro (IVF) është lloji më i zakonshëm dhe më efektiv i ART.
Procedurat e ART-së ndonjëherë përdorin vezët e donatorëve, spermatozoidet e donatorëve, ose embrionet e ngrira më parë. Mund të përfshijë gjithashtu një bartës surrogat ose gestational. Një zëvendësues është një grua që mbetet shtatzënë me spermatozoidin nga partneri mashkull i çiftit. Një bartës gestational mbetet shtatzënë me një vezë nga partneri femër dhe spermatozoidi nga partneri mashkull.
Komplikimi më i zakonshëm i ART-së është shtatzënia e shumëfishtë. Mund të parandalohet ose minimizohet duke kufizuar numrin e embrioneve që futen në trupin e gruas.
Për të konsultuar mjekun, vizitoni: https://www.klinikadigjitale.net/mjeket/
chevron_left
chevron_right