REZISTENCA NDAJ ANTIBIOTIKËVE

REZISTENCA NDAJ ANTIBIOTIKËVE

Antibiotikët janë ilaçe që luftojnë infeksionet bakteriale. Përdorur siç duhet, ata mund të shpëtojnë jetën. Por ekziston një problem në rritje i rezistencës ndaj antibiotikëve. Kjo ndodh kur bakteret ndryshojnë dhe bëhen në gjendje t’i rezistojnë efekteve të një antibiotiku.
Përdorimi i antibiotikëve mund të çojë në rezistencë. Çdo herë që merrni antibiotikë, bakteret e ndjeshme vriten. Por disa mikrobe rezistente mund të mbesin, të rriten dhe të shumëzohen. Ato mund të përhapen tek njerëzit e tjerë. Ato gjithashtu mund të shkaktojnë infeksione që disa antibiotikë nuk mund të shërojnë. Një shembull është Staphylococcus aureus rezistent ndaj meticillin (MRSA). Ajo shkakton infeksione që janë rezistente ndaj disa antibiotikëve të zakonshëm.
Për të ndihmuar në parandalimin e rezistencës ndaj antibiotikëve:
– Mos përdorni antibiotikë për ftohje nga viruset ose gripi. Antibiotikët nuk ndikojnë tek viruset.
– Mos bëni presion tek mjeku juaj për t’ju dhënë një antibiotik.
– Kur merrni antibiotikë, ndiqni me kujdes udhëzimet. Mbaro mjekimin tuaj edhe nëse ndihesh më mirë. Nëse e ndaloni trajtimin shumë shpejt, disa baktere mund të mbijetojnë dhe t’ju infektojnë përsëri.
– Mos kurseni antibiotikë për më vonë ose përdorni recetën e dikujt tjetër.
Qendra për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve
Për të konsultuar mjekun, vizitoni: https://www.klinikadigjitale.net/mjeket/
chevron_left
chevron_right