NOVEL CORONA VIRUS (2019-nCOV)

NOVEL CORONA VIRUS (2019-nCOV)

Autor: Dr. Massimo Sarteli
Drejtor i Aleancës Globale për Infeksionet në Kirurgji
Koronaviruset janë një familje e madhe virusesh që janë të zakonshme tek njerëzit dhe në shumë lloje të ndryshme të kafshëve, duke përfshirë deve, bagëti, mace dhe lakuriq. Rrallë, koronaviruset e kafshëve mund të infektojnë njerëzit dhe pastaj të përhapen në mesin e njerëzve si SARS-CoV, MERS-CoV dhe tani me SARS-CoV-2 duke shkaktuar sëmundjen COVID-19. Epidemia e SARS-CoV-2 është zgjeruar nga Wuhan në të gjithë Kinën dhe po eksportohet në një numër në rritje të vendeve në të gjithë botën.
Shenjat dhe simptomat përfshijnë simptoma të frymëmarrjes dhe përfshijnë ethe, kollë dhe gulçim. Në raste më të rënda, infeksioni mund të shkaktojë pneumoni, sindromë të rëndë akute të frymëmarrjes dhe nganjëherë vdekje. Rekomandimet standarde për të parandaluar përhapjen e COVID-19 përfshijnë pastrimin e shpeshtë të duarve duke përdorur faculetë me bazë alkooli ose sapun dhe ujë; duke mbuluar hundën dhe gojën me bërryl të lakuar ose faculetë për një përdorim kur kolliteni apo teshtitni; dhe duke shmangur kontaktin e ngushtë me këdo që ka ethe dhe kollë.
Mjekët dhe infermierët janë në linjat e para të kujdesit për pacientët me infeksion të konfirmuar ose të mundshëm me sëmundjen koronavirus 2019 dhe për këtë arsye kanë një rrezik të rritur të ekspozimit ndaj këtij virusi.
Mijëra punonjës të kujdesit shëndetësor janë infektuar pas shpërthimit në vazhdimësi të koronavirusit, një shenjë e kushteve jashtëzakonisht të vështira të punës për mjekët dhe infermierët, të cilët duhet të jenë më së miri të mbrojtur nga infeksioni.
Infeksionet, së bashku me vdekjen e disa mjekëve në Kinë, nënvizojnë mjedisin thellësisht sfidues, kaotik me të cilin përballen punonjësit e kujdesit shëndetësor kur mundohen në vijat e para të një shpërthimi. Ata përballen me orë të gjata, duke ndryshuar protokolet, mungesa të mundshme të furnizimit mjekësor dhe rreziqe për shëndetin e tyre personal dhe atë të të dashurve të tyre.
Mjekët dhe infermierët në vijat e para janë të ekspozuar ndaj rreziqeve që i rrezikojnë ata të infektohen me COVID-19. Rreziqet përfshijnë ekspozimin ndaj patogjenit, orarin e gjatë të punës, shqetësimin psikologjik, lodhjen, të dërmuar nga puna dhe stigmën.
Në këtë mjedis, Aleanca Globale për Infeksione në Kirurgji po u kërkon menaxherëve në institucionet shëndetësore në të gjithë botën:
Të marrin përgjegjësi të përgjithshme për të siguruar që janë marrë të gjitha masat e nevojshme parandaluese dhe mbrojtëse për të minimizuar rreziqet e sigurisë në punë dhe shëndet.
Siguroni informacion, udhëzime dhe trajnime për sigurinë dhe shëndetin në punë, përfshirë:
   – Trajnim rifreskues për parandalimin dhe kontrollin e infeksionit (IPC);
   – Përdorimi, vendosja, heqja dhe asgjësimi i pajisjeve mbrojtëse personale (PPE);
Siguroni furnizime adekuate të IPC dhe PPE (maska, doreza, syze, fustane, pastrues dore, sapun dhe ujë, furnizime pastrimi) në sasi të mjaftueshme për kujdesin shëndetësor ose stafin tjetër që kujdeset për të dyshuar ose konfirmuar.
Falenderoni punën e shkëlqyeshme që mjekët dhe infermierët po bëjnë shpesh në ambiente, absolutisht të papërgatitur për këtë emergjencë dhe pranoni sygjerime për menaxhimin e saj.
chevron_left
chevron_right