NJERËZIT QË ECIN MË SHPEJT JETOJNË MË GJATË

NJERËZIT QË ECIN MË SHPEJT JETOJNË MË GJATË

Njerëzit që ecin më shpejt mund të presin që të kenë një jetë më të gjatë, ka gjetur një studim i ri.
Ekspertët e shëndetësisë në Universitetin e Leicester dhe Loughborough University mblodhën të dhëna nga pothuajse 500,000 njerëz në të gjithë Mbretërinë e Bashkuar, të cilët kishin pesha të ndryshme.
Gjetjet e tyre treguan se njerëzit nën peshë që ecin ngadalë kanë jetëgjatësinë më të ulët – 72 për gratë dhe 64 për meshkujt.
Jetëgjatësia mesatare në Britaninë së Madhe është 79 për burrat dhe rreth 82 për femrat.
Është hera e parë që një kërkim ka bërë lidhjen ndërmjet ritmit të shpejtë të ecjes me një jetëgjatësi më të gjatë, pa marrë parasysh peshën e një personi ose madhësinë e belit.
Njerëzit që ecin më shpejt kanë një jetëgjatësi më të gjatë, pavarësisht peshës së tyre, të dhënat sugjerojnë.
“Gjetjet tona mund të ndihmojnë në sqarimin e rëndësisë relative të gjendjes fizike në krahasim me peshën e trupit në jetëgjatësinë e individëve”, tha bashkëautori i studimit, profesor Tom Yates i Universitetit të Leicester.
“Me fjalë të tjera, gjetjet sugjerojnë se ndoshta gjendja fizike është një tregues më i mirë i jetëgjatësisë se indeksi i masës trupore (BMI) dhe se inkurajimi i popullatës për t’u angazhuar në ecje të shpejtë mund të shtojë vite në jetën e tyre”
Hulumtimi përdori të dhëna nga UK Biobank prej 474,919 njerëzve në të gjithë vendin dhe u analizua në Institutin Kombëtar të Kërkimeve Shëndetësore, Qendrën Kërkimore Biomjekësore në Leicester.
Dr. Francesco Zaccardi, epidemiolog klinik në Qendrën e Diabetes Leicester dhe bashkëautor i studimit, tha: “Studimet e publikuara deri tani kanë treguar kryesisht ndikimin e peshës trupore dhe gjendjes fizike në vdekshmëri në lidhje me rrezikun relativ, p.sh. rritje prej 20 përqind të rrezikut relativ të vdekjes për çdo rritje prej 5 kilogramë për metër katror, krahasuar me një vlerë reference të një indeksi trupor prej 25 kilogramë për metër katror (pragu i indeksit mes peshës normale dhe mbipeshës).
“Megjithatë, nuk është gjithmonë e lehtë të interpretohet “rreziku relativ “.Raportimi në aspektin e jetëgjatësisë, anasjelltas, është më i lehtë për t’u interpretuar dhe jep një ide më të mirë për rëndësinë e ndarë dhe të përbashkët të indeksit të masës trupore dhe aftësisë fizike”.
Profesor Yates dhe ekipi i tij kanë botuar hulumtime vitin e kaluar duke treguar se njerëzit me moshë mesatare që raportuan se ishin këmbësorë të ngadalshëm ishin në rrezik më të lartë të sëmundjes së zemrës sesa popullsia e përgjithshme.
Studimi, i cili gjithashtu përdori të dhëna nga Biobank në Mbretërinë e Bashkuar, zbuloi se këmbësorët e ngadaltë kishin dy herë më shumë gjasa të kishin një vdekje të lidhur me zemër se këmbësorët e shpejtë, edhe kur merrnin parasysh faktorët e tjerë të rrezikut, si pirja e duhanit dhe indeksi i masës trupore.
Për të konsultuar mjekun, vizitoni: https://www.klinikadigjitale.net/mjeket/
chevron_left
chevron_right