NDËRVEPRIMET E BARNAVE

NDËRVEPRIMET E BARNAVE

Shumicën e kohës, barnat e bëjnë jetën tonë më të mirë. Ato zvogëlojnë dhimbjet dhe shqetësimet, luftojnë infeksionet dhe problemet tjera siç janë tensioni i lartë i gjakut ose diabeti. Por barnat gjithashtu mund të shkaktojnë reaksione të padëshiruara.
Një problem janë ndërveprimet, të cilat mund të ndodhin ndërmjet:
– Dy barna, siç janë aspirina dhe holluesit e gjakut
– Barnat dhe ushqimet, siç janë statinet dhe grejpfruti
– Barnat dhe suplementet (shtesa ushqimore), të tilla si ginkgo dhe holluesit e gjakut
– Barnat dhe sëmundjet, të tilla si aspirina dhe ulçera peptike
Ndërveprimet mund të ndryshojnë veprimet e një ose të dy barnave. Barnat mund të mos funksionojnë, ose mund të pësoni efekte anësore.
Efektet anësore janë efekte të padëshiruara të shkaktuara nga barnat. Shumica janë të lehta, të tilla si dhimbje stomaku ose lodhje dhe largohen pasi të ndaloni marrjen e barit. Të tjerët mund të jenë më seriozë.
Alergjia ndaj barnave është një lloj tjetër i reagimit. Mund të jenë të butë ose të rrezikshëm për jetën. Reagimet e lëkurës, të tilla si krurje dhe skuqje, janë lloji më i zakonshëm. Anafilaksia, një reagim serioz alergjik, është më e rrallë.
Kur filloni një recetë të re ose barna pa recetë, sigurohuni që të kuptoni ta merrni atë si duhet. Kuptoni se cilat barna dhe ushqime të tjera ju duhet të shmangni. Konsultohuni me mjekun tuaj ose farmacistin para se të merrni barnat.
Për të konsultuar mjekun, vizitoni: https://www.klinikadigjitale.net/mjeket/
chevron_left
chevron_right