KIMIOTERAPIA & KANCERI

Kimioterapia & Kanceri

Normalisht, qelizat tuaja rriten dhe vdesin në një mënyrë të kontrolluar. Qelizat e kancerit vazhdojnë të rriten pa kontroll. Kimioterapia është lloj i terapisë për kancer. Punon duke vrarë qelizat e kancerit, duke i ndaluar ato që të përhapen ose ngadalësojnë rritjen e tyre. Megjithatë, ajo gjithashtu mund të dëmtojë qelizat e shëndetshme, që shkakton efekte anësore.
Ju mund të keni shumë efekte anësore, pak, ose aspak efekte anësore. Kjo varet nga lloji dhe sasia e kimioterapisë që merrni dhe si reagon trupi juaj. Disa efekte anësore të zakonshme janë lodhja, mundimi, vjellja, dhimbja dhe humbja e flokëve. Ka mënyra për të parandaluar ose kontrolluar disa prej efekteve anësore. Bisedoni me mjekun tuaj rreth asaj se si t’i menaxhoni ato. Qelizat e shëndetshme zakonisht rimëkëmben pas përfundimit të kimioterapisë, kështu që shumica e efekteve anësore gradualisht zhduken.
Plani juaj i trajtimit do të varet nga lloji i kancerit, lloji i barnave të kimioterapisë, qëllimi i trajtimit dhe mënyra se si trupi juaj përgjigjet. Kimioterapia mund të jepet vetëm apo së bashku me trajtime të tjera. Ju mund të trajtoheni çdo ditë, çdo javë ose çdo muaj. Ju mund të keni pushime në mes të trajtimeve në mënyrë që trupi juaj të ketë mundësi për të ndërtuar qeliza të reja të shëndetshme. Ju mund të merrni barnat me gojë, në një shiringë, si një krem, apo intravenoz (nga infuzioni).
NIH: Instituti Kombëtar i Kancerit
chevron_left
chevron_right