HIPERTENSIONI – DIETA E REKOMANDUAR

HIPERTENSIONI – DIETA E REKOMANDUAR

Instituti Kombëtar i Sëmundjeve të Zemrës, Mushkërive dhe Gjakut (NHLBI) rekomandon dietën për njerëzit me tension të lartë të gjakut. “Metodat dietike për të ndaluar hipertensionin”, është projektuar posaçërisht për të ndihmuar njerëzit të ulin tensionin e gjakut. Është një plan ushqimi fleksibël dhe i balancuar bazuar në studimet kërkimore të sponsorizuara nga Instituti, i cili thotë se dieta:
Ul tensionin e lartë të gjakut
Përmirëson nivelet e yndyrave në gjak
Zvogëlon rrezikun e zhvillimit të sëmundjes kardiovaskulare
Është një libër “Gatojsë” i shkruar nga NHLBI i quajtur “Recetat më të mira” me ide gatimi për të ndihmuar arritjen e këtyre rezultateve. Disa dëshmi sugjerojnë se përdorimi i shtojcave probiotike për 8 javë ose më shumë mund të ndikojë në hipertension.
Llojet
Tensioni i lartë i gjakut që nuk është shkaktuar nga një tjetër gjendje apo sëmundje quhet hipertension primar ose esencial. Nëse ndodh si rezultat i një gjendje tjetër, quhet hipertension sekondar.
Hipertensioni primar
Mund të rezultojë nga faktorë të shumtë, duke përfshirë volumin e plazmës së gjakut dhe aktivitetin e hormoneve që rregullojnë volumin e gjakut dhe tensionin. Ajo ndikohet gjithashtu edhe nga faktorë të mjedisit, si stresi dhe mungesa e stërvitjes.
Hipertensioni sekondar
Ka shkaqe specifike dhe si rrjedhojë e një problemi tjetër shëndetësor. Mund të vijë nga:
Diabeti, për shkak të problemeve të veshkave dhe dëmtimit të nervit
Sëmundje të veshkave
Pheochromocytoma, një kancer i rrallë i gjëndrës adrenale
Sindromi Cushing, i cili mund të shkaktohet nga droga kortikosteroide
Hyperplasia kongjenitale veshkave, një çrregullim i gjëndrave surrenale të kortizolit
Hyperthyroidism, ose nga gjëndëra tiroide tepër aktive
Hiperparatiroidizëm, i cili ndikon në nivelin e kalciumit dhe fosforit
Shtatzënisë
Apnea e gjumit
Trashje
CKD
Për të konsultuar mjekun, vizitoni: https://www.klinikadigjitale.net/mjeket/
chevron_left
chevron_right