ELEKTROSTIMULIMI MUND TË PËRMIRËSOJË KUJTESËN E PUNËS TEK NJERËZIT

ELEKTROSTIMULIMI MUND TË PËRMIRËSOJË KUJTESËN E PUNËS TEK NJERËZIT

Kur kujtimet zhduken, a mund t’i rikthejmë ato përsëri në jetë?
Në një studim inovator të botuar në Nature Neuroscience, Rob Reinhart, asistent profesor i shkencave psikologjike dhe të trurit në Universitetin e Bostonit dhe hulumtuesi i doktoraturës John Nguyen, demonstrojnë se elektrostimulimi mund të përmirësojë kujtesën e punës të njerëzve në vitet e 70-ta deri në atë masë që performanca e tyre në detyrat e kujtesës është e padallueshme nga ajo e 20-vjeçarëve.
Kërkimet e Reinhart dhe Nguyen synojnë kujtesën e punës – pjesa e mendjes ku jeton vetëdija, pjesa që është aktive sa herë që marrim vendime, arsyetojmë apo kujtojmë listat tona ushqimore. Memoria e punës fillon të bjerë në fundin e viteve 20 dhe 30, shpjegon Reinhart, pasi disa zona të trurit gradualisht shkëputen dhe nuk koordinohet. Me kalimin e viteve 60 dhe 70, këto qarqe nervore janë përkeqësuar aq sa shumë prej nesh përjetojnë vështirësi kognitive të dukshme, madje edhe në mungesë të demencës si sëmundja e Alzheimerit.
Por këta të dy kanë zbuluar diçka të pabesueshme: duke përdorur rrymat elektrike për të stimuluar joinvazivisht zonat e trurit që kanë humbur ritmin e tyre, ne mund të përmirësojmë në mënyrë drastike performancën e kujtesës së punës.
Gjatë studimit, i cili u mbështet nga një grant i Institutit Kombëtar të Shëndetësisë, ata kërkuan një grup njerëzish në 20-at e tyre dhe një grup në vitet ’60 dhe ’70, për të kryer disa detyra të kujtesës që u kërkonin atyre të shihnin një imazh dhe pastaj, pas një pushimi të shkurtër, për të identifikuar nëse një imazh i dytë ishte paksa i ndryshëm nga origjinali.
Fillimisht, të rriturit e rinj ishin shumë më të saktë në këtë, duke i tejkaluar në mënyrë të konsiderueshme grupin më të vjetër. Sidoqoftë, kur të rriturve më të moshuar ju dha 25 minuta stimulim i butë përmes elektrodave të kokës të personalizuara në qarqet e tyre individuale të trurit, diferenca midis dy grupeve u zhduk. Kjo rritje e kujtesës zgjati të paktën deri në fund të minutës së 50 pas stimulimit – pika në të cilën eksperimenti përfundoi.
Për të kuptuar se pse kjo teknikë është kaq e efektshme, ne duhet t’i hedhim një sy dy mekanizmave që lejojnë që kujtesa e punës të funksionojë siç duhet: bashkimi dhe sinkronizim.
Bashkimi ndodh kur lloje të ndryshme të valëve të trurit koordinohen me njëri-tjetrin dhe na ndihmon të përpunojmë dhe të ruajmë kujtimet e punës. Valët e ngadalta me frekuenca të ulëta – valët theta – veprojnë në pjesën e përparme të trurit tuaj, duke vepruar si dirigjentët e një orkestre. Ato kthehen në valë më të shpejta dhe me frekuencë më të lartë të quajtur valë gama, të cilat krjohen në pjesën e trurit që përpunon botën rreth nesh.
Ashtu si një orkestër muzikore që përmban flauta, oboja, violina – po kështu, valët gama që banojnë brenda trurit tuaj secila kontribojnë diçka unike në orkestrën e bazuar në energji elektrike që krijon kujtimet tuaja. Një valë gama mund të përpunojë ngjyrën e një objekti që ju mbani në mendje, për shembull, ndërsa një tjetër kap formën e tij, një tjetër orientimin dhe një tjetër tingullin.
Por kur dirigjentët humbin shkopinjtë e tyre – kur valët theta humbasin aftësinë për t’u lidhur me këto valë gama për t’i monitoruar, mirëmbajtur ato dhe për t’i udhëzuar – meloditë brenda trurit fillojnë të shpërbëhen dhe kujtimet tona humbasin mprehtësinë e tyre.
Ndërkohë, sinkronizimi – kur valët theta nga zona të ndryshme të trurit sinkronizohen me njëra-tjetrën – u lejon zonave të veçanta të trurit të komunikojnë me njëra-tjetrën. Ky proces shërben si ngjitës për një kujtesë, duke kombinuar detajet individuale ndijore për të krijuar një kujtesë koherente. Derisa ne plakemi, valët tona theta bëhen më pak të sinkronizuara dhe struktura e kujtimeve tona fillon të përkeqësohet.
Punimet e Reinhart dhe Nguyen sugjerojnë se duke përdorur stimulimin elektrik, ne mund të rivendosim këto rrugë që tentojnë të shtrembërohen me moshe, duke përmirësuar aftësinë tonë për të kujtuar përvojat tona duke rivendosur rrjedhën e informacionit brenda trurit. Dhe nuk janë vetëm të rriturit më të vjetër që përfitojnë nga kjo teknikë: kjo tregon premtime edhe për të rinjtë.
Në studim, 14 nga pjesëmarrësit e rinj dhe të rritur punuan dobët në detyrat e kujtesës pavarësisht moshës së tyre – kështu që ai i thirri ata përsëri për të stimuluar trurin e tyre shumë.
“Ne treguam që interpretuesit e dobët, të cilët ishin shumë më të vegjël, në të 20-tat e tyre, mund të përfitonin nga të njëjtit lloj stimulimi”, thotë Reinhart. “Ne mund të rritim kujtesën e tyre të punës edhe pse ata nuk ishin në vitet ’60 ose ’70”.
Bashkimi dhe sinkronizimi, shton ai, ekzistojnë në një vazhdimësi. Në një skaj të spektrit, dikush me një kujtesë të pabesueshme mund të jetë i shkëlqyeshëm si në sinkronizimin ashtu edhe në bashkimin, ndërsa dikush me sëmundjen e Alzheimerit ndoshta do të luftojë në mënyrë të konsiderueshme me të dyja. Të tjerë qëndrojnë midis këtyre dy ekstremeve – për shembull, mund të jesh një bashkues i dobët, por një sinkronizues i fuqishëm, ose anasjelltas.
Kur ne e përdorim këtë stimulim për të ndryshuar simfonitë nervore, nuk po bëjmë vetëm një ndryshim të vogël, thekson Reinhart. “Është shumë e rëndësishme, tani [njerëzit janë] duke kryer detyra ndryshe, po kujtojnë gjërat më mirë, po perceptojnë më mirë, po mësojnë më shpejt, është vërtet e jashtëzakonshme”.
Duke shikuar përpara, ai parashikon një shumëllojshmëri të aplikimeve të ardhshme për punën e tij.
“Është duke hapur një rrugë krejtësisht të re të kërkimeve potenciale dhe mundësive të trajtimit,” thotë ai, “dhe ne jemi shumë të lumtur për këtë.”
Reinhart dëshiron të hetojë efektet e elektrostimulimit në qelizat individuale të trurit duke e aplikuar atë në modelet e kafshëve dhe ai është kurioz për mënyrën se si dozat e përsëritura të stimulimit mund të zgjerojnë më tej qarqet e trurit në njerëz. Sidoqoftë, ai shpreson që zbulimi i tij një ditë do të çojë në një trajtim për miliona njerëz në mbarë botën që jetojnë me dëmtime njohëse, veçanërisht ata me sëmundjen Alzheimer.
chevron_left
chevron_right