DELIRIUMI

DELIRIUMI

Deliriumi është një çrregullim me gjendje të ndryshuar mendore. Shkakton konfuzion dhe ndryshime në sjellje. Përveç që kanë humbje dhe rikthim të vetëdijes, mund të ketë probleme me:
– Vëmendje dhe vetëdije
– Të menduarit dhe kujtesën
– Emocione
– Kontrollin e muskujve
– Fjetjen dhe zgjimin
Shkaktarët e deliriumit përfshijnë ilaçe, helmime, sëmundje serioze ose infeksione dhe dhimbje të forta. Mund të jetë gjithashtu pjesë e disa sëmundjeve mendore ose demencës.
Deliriumi dhe demenca kanë simptoma të ngjashme, kështu që mund të jetë e vështirë t’i dalloni ato veç e veç. Ato mund të shfaqen së bashku. Deliriumi fillon papritmas dhe mund të shkaktojë halucinacione. Simptomat mund të përmirësohen ose keqësohen dhe mund të zgjasin me orë ose javë. Nga ana tjetër, demenca zhvillohet ngadalë dhe nuk shkakton halucinacione. Simptomat janë të qëndrueshme, dhe mund të zgjasin me muaj ose vite.
Delirium tremens është një lloj serioz i sindromës së tërheqjes nga alkooli. Zakonisht ndodh me njerëzit që ndalojnë pirjen pas abuzimit me vite të alkoolit.
Njerëzit me delirium shpesh, edhe pse jo gjithmonë, kalojnë një shërim të plotë pasi të trajtohen sëmundjet e tyre shkaktare.
Për të konsultuar mjekun, vizitoni: https://www.klinikadigjitale.net/mjeket/
chevron_left
chevron_right