ÇRREGULLIMI BIPOLAR

ÇRREGULLIMI BIPOLAR

Çrregullimi bipolar është një sëmundje e rëndë mendore. Njerëzit që e kanë atë kalojnë nëpër ndryshime të pazakonta të humorit. Ata kalojnë nga shumë të lumtur, “në disponim”, dhe aktivë në shumë të trishtuar dhe të pashpresë, “pa disponim”, dhe joaktiv, dhe pastaj kthehen përsëri. Ata shpesh kanë ndryshime mes tyre. Ndjenja me disponim të tepruar quhet mania. Ndjenja pa disponim është depresioni.
Shkaqet e çrregullimit bipolar nuk janë gjithmonë të qarta. Shfaqet në familje. Struktura dhe funksioni jonormal i trurit gjithashtu mund të luajnë një rol.
Çrregullimi bipolar shpesh fillon në adoleshencën e vonë të një personi ose në vitet e hershme të rritjes. Por fëmijët dhe të rriturit mund të kenë gjithashtu çrregullim bipolar. Sëmundja zakonisht zgjat tërë jetën.
Nëse mendoni se mund ta keni atë, tregoni ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor. Një kontroll mjekësor mund të përjashtojë sëmundje të tjera që mund të shkaktojnë ndryshimin e humorit tuaj.
Nëse nuk trajtohet, çrregullimi bipolar mund të çojë në marrëdhënie të dëmtuara, punë të dobët ose performancë shkollore, dhe madje edhe vetëvrasje. Sidoqoftë, ekzistojnë trajtime efektive për të kontrolluar simptomat: ilaç dhe terapi konsultimi. Kombinimi zakonisht funksionon më mirë.
NIH: Instituti Kombëtar i Shëndetit Mendor
Për të konsultuar mjekun, vizitoni: https://www.klinikadigjitale.net/mjeket/
chevron_left
chevron_right