AFTËSIA PËR TË NGRITUR PESHA SHPEJT MUND TË NËNKUPTOJË NJË JETË MË TË GJATË

AFTËSIA PËR TË NGRITUR PESHA SHPEJT MUND TË NËNKUPTOJË NJË JETË MË TË GJATË

Zgjatni jetën tuaj duke rritur fuqinë tuaj të muskujve. Ky është mesazhi kryesor i një studimi të paraqitur sot në EuroPrevent 2019, një kongres i Shoqërisë Evropiane të Kardiologjisë.
“Ngritja nga një karrige në pleqëri dhe goditja e një topi varen më shumë nga fuqia e muskujve sesa nga forca e muskujve, por pjesa më e madhe e ushtrimit me pesha përqendrohet në këtë të fundit”, tha autori i studimit Profesor Claudio Gil Araújo, drejtor i hulumtimit dhe edukimit, CLINIMEX, Rio de Janeiro, Brazil. “Studimi ynë tregon për herë të parë që njerëzit me më shumë fuqi muskulore kanë prirje të jetojnë më gjatë”.
Fuqia varet nga aftësia për të gjeneruar forcë dhe shpejtësi dhe për të koordinuar lëvizjen. Me fjalë të tjera, është masa e punës së kryer për njësi kohore (forca herë distanca); më shumë energji prodhohet kur e njëjta sasi pune përfundohet në një periudhë më të shkurtër ose kur kryhet më shumë punë gjatë së njëjtës periudhë. Ngjitja e shkallëve kërkon fuqi – sa më shpejt të ngjiteni, aq më shumë fuqi ju nevojitet. Mbajtja ose shtyrja e një objekti të rëndë (për shembull, një makinë me që nuk ndizet) ka nevojë për forcë.
Profesori Araújo tha: “Trajnimi i fuqisë bëhet duke gjetur kombinimin më të mirë të shpejtësisë dhe peshs për tu ngritur ose lëvizur. Për trajnimin e fuqisë në palestër, shumica e njerëzve mendojnë vetëm për sasinë e peshës që ngritet dhe numrin e përsëritjeve pa i kushtuar vëmendje shpejtësisë së ekzekutimit. Por për rezultate optimale të trajnimit të fuqisë, duhet të shkoni përtej trajnimit tipik të forcës dhe të shtoni shpejtësi në ngritjet tuaja të peshës “.
Fuqia e muskujve zvogëlohet gradualisht pas 40 vjetësh. “Tani ne tregojmë se fuqia lidhet me vdekshmërinë nga shkaktarë të ndryshëm, por lajmi i mirë është se duhet vetëm të jesh mbi mesataren për gjininë tënde për të pasur mbijetesë më të mirë, pa përfitime të mëtejshme nga të qenurit edhe më i fuqishëm”, tha Profesor Araújo.
Studimi përfshiu 3,878 jo-atletë të moshës 41-85 vjeç, të cilët i’u nënshtruan një testi maksimal të fuqisë muskulore në mes të vitit 2001 dhe 2016. Mosha mesatare e pjesëmarrësve ishte 59 vjeç, 5% ishin mbi 80, dhe 68% ishin burra. Vlera më e lartë e arritur pas dy ose tre përpjekjeve me ngarkesa në rritje u konsiderua si fuqia maksimale e muskujve dhe shprehej në raport me peshën e trupit (p.sh. fuqia për kg të peshës trupore). Vlerat u ndanë në qerekë për analizën e mbijetesës dhe u analizuan veçmas sipas gjinisë.
Gjatë një ndjekjeje mesatare 6.5-vjeçare, 247 burra (10%) dhe 75 gra (6%) vdiqën. Vlerat e fuqisë mesatare ishin 2.5 vat/ kg për burrat dhe 1.4 vat/ kg për gratë. Pjesëmarrësit me një forcë maksimale të muskujve mbi mesataren për gjininë e tyre (dmth. Në qerekun tre dhe katër) kishin mbijetesën më të mirë. Ata në qerekun një dhe dy kishin, respektivisht, 4-5 dhe 10-13 herë rrezik më të lartë të vdekjes në krahasim me ata mbi mesatare në fuqinë maksimale të muskujve.
Profesor Araújo vuri në dukje se kjo është hera e parë që vlera prognostike e fuqisë së muskujve është vlerësuar. Hulumtimet e mëparshme janë përqendruar në forcën e muskujve. Ngritja e peshave në këmbë u zgjodh për studimin sepse është një veprim i zakonshëm në jetën e përditshme për marrjen e sendeve ushqimore, fëmijëve dhe kështu me radhë. Studiuesit aktualisht po shqyrtojnë lidhjen mes fuqisë së muskujve dhe shkaqeve specifike të vdekjes, duke përfshirë sëmundjet kardiovaskulare dhe kancerin. Ai shtoi: “Mjekët duhet të konsiderojnë matjen e fuqisë së muskujve në pacientët e tyre dhe këshillojnë trajnime më të fuqishme”.
chevron_left
chevron_right